Hoogsensitieve kinderen thuis

Als hoogsensitieve kinderen zich veilig en ontspannen voelen zijn het vaak hele sociale, lieve en creatieve kinderen. Voelen ze zich echter onveilig of zijn ze overprikkeld, dan kunnen ze bijvoorbeeld heel onrustig worden, snel afgeleid zijn, slaapproblemen hebben of heel dromerig zijn.

Dagelijkse uitdagingen waar ouders en verzorgers tegen aan kunnen lopen bij de opvoeding van een hoog gevoelig kind zijn bijvoorbeeld:

  • Logische handelingen uitvoeren binnen bepaalde tijd, zoals tandenpoetsen, eten en aankleden. Dit kan vaak heel veel tijd kosten bij hoogsensitieve kinderen.
  • Feestdagen, zoals verjaardagen, Sinterklaas en Kerst. Dit zijn vaak extra spannende en hectische gebeurtenissen voor hoogsensitieve kinderen.
  • Veranderingen, zoals een nieuw broertje of zusje of een verhuizing. Maar ook een nieuwe kast in de woonkamer kan een verandering zijn waaraan een hooggevoelig kind moet wennen.
  • Eigengereidheid of eigen-wijsheid. Vaak hebben hooggevoelige kinderen een hele uitgesproken mening of ideeën. Zo zijn er hoogsensitieve kinderen die op zeer jonge leeftijd al precies weten welke kleding zij wel willen dragen en welke niet.
  • Heftige ontladingen. Als het kind overladen is door te veel of zeer heftige indrukken, dan kan zich dat uiten een heftige ontladingen in de vorm van huilbuien of woede-aanvallen. Dit gebeurt in de meeste gevallen daar waar ze zich het veiligst voelen; thuis.
  • Slaapproblemen. Moeite hebben met (alleen) in slaap te vallen, moeite hebben met (alleen) doorslapen, zeer vroeg wakker zijn.
  • Diepzinnige en veel waarom-vragen.

Herken je je kind hierin?

Praktijk Sanneschijn biedt het Stralend Jezelf Zijn traject aan. Speciaal voor hoogsensitieve kinderen om het zelfvertrouwen te vergroten en hen om te leren gaan met de uitdagingen van deze eigenschap!