Het sleutelwoord voor sensitievelingen

Hoogsensitiviteit is kortgezegd een sterk verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels, als gevolg van een (zeer) gevoelig zenuwstelsel. Door deze gevoeligheid word je super makkelijk door de prikkels van buiten weggehaald bij jezelf. Dit vindt plaats al vanaf het eerste moment dat je wordt geboren!

Je kan het vergelijken met de situatie waarin iemand bij jou in de buurt steeds druk met een vlag staat te zwaaien en hallo te roepen net op het moment dat jij weer tijd hebt om aandacht te besteden aan jezelf. Je krijgt nauwelijks de kans om af te stemmen op wie of wat jij bent en wat jij wilt. Voordat je daar aan toe komt ben je al lang weer afgeleid of overspoeld door wat er om je heen gebeurt. Mensen die niet hoogsensitief zijn, worden door de prikkels van buiten misschien even afgeleid, maar keren daarna weer met hun aandacht terug naar zichzelf. Zij krijgen de kans om prikkels te verwerken. Bij hoogsensitieve mensen lijkt het alsof de prikkels nooit ophouden.

Hoe dan?
De vraag die bij hoogsensitieve mensen vaak centraal staat, is dan ook: ‘hoe moet ik omgaan met al die prikkels van buiten?’ Sommigen HSP’ers proberen een spreekwoordelijke ‘muur’ op te trekken om zich af te schermen tegen de energie uit de omgeving. Maar vaak werkt dit niet en voelt men zich daar eigenlijk ook niet prettig bij. Het gaat er namelijk niet om dat je je helemaal af probeert te schermen, maar dat je leert om de hoeveelheid prikkels te – en daar komt ie- : DOSEREN!

Nu is het helaas zo dat het voor hoogsensitieve mensen het doseren van prikkels vaak erg moeilijk is, omdat zij geconditioneerd zijn om zich juist te laten leiden door de prikkels van buiten. Je zou kunnen zeggen dat ze ‘energetisch’ geprogrammeerd zijn om zichzelf in de steek te laten! Het komt veel voor dat mensen op een bepaalde leeftijd vaak een punt bereiken dat er zóveel stress in hun leven is, dat ze zelfs gedwongen worden om pas op de plaats te maken. En dan… kan er een wérkelijk verlangen ontstaan naar rust.

Zorg voor jezelf
Doseren en goed voor jezelf zorgen, beter dan ooit te voren gaat er voor zorgen dat je minder prikkelbaar bent. Het gaat erom je binnenwereld krachtiger te maken, zodat je makkelijker op een ontspannen, natuurlijke en opbouwende manier om kunt gaan met de prikkels uit de buitenwereld.

En omdat voorkomen altijd nog beter is dan genezen, vind ik het zo belangrijk om gevoelige kinderen van jongs af aan te leren hoe zij contact kunnen maken met hun veilige binnenwereld en ze mee te geven hoe ze goed voor hun gevoelige systeem kunnen zorgen. Aarden, je eigen grenzen leren kennen en vanuit je intuïtie voelen wat goed voor je is, zijn vaardigheden die gevoelige kinderen makkelijk kunnen leren als zij jong en onbevangen zijn. Het helpt hen om juist vreugde en plezier te beleven in hun hooggevoeligheid. En hun anders zijn, dát heeft onze overprikkelde wereld nu juist zo nodig om verrijkt te worden!